Криза морських перевезень впливає на ціни на продовольство

Морська логістика та мобільність суден забезпечують розподіл продовольства по всьому світу. Однак останнім часом склалась складна ситуація в Червоному морі та на інших морських маршрутах, розповів головний економіст Продовольчої та сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй (ФАО) Максимо Тореро.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на EastFruit.

За словами Тореро, наразі тривогу викликають три маршрути: Чорне море, де вже кілька місяців немає судноплавства, Червоне море та Панамський канал. Він зазначив, що нинішня ситуація може вплинути на світові ціни на рис та інші продовольчі товари.

Червоне море: загроза для цін на рис

Говорячи про напади на судна в Червоному морі, Тореро нагадав, що цей маршрут припадає близько 10% обсягу морської торгівлі у світі, і він дуже важливий для транспортування таких товарів, як нафта і рис.

Головний економіст ФАО зазначив, що перебої вплинули на транспортні витрати, і це може спричинити збільшення цін на товари. За його словами, це пов’язано зі збільшенням вартості страхування для постачальників через додаткові ризики, а також з тим, що деякі компанії перенаправлятимуть судна на більш тривалі маршрути.

Ситуація у Панамському каналі

Засуха в районі Панамського каналу впливає на транспортування продовольчих товарів від великих виробників у Латинській Америці до споживачів в Азії, але може позначитися на цінах на інші продовольчі товари, зазначив Тореро.

Через посуху знизилася швидкість, з якою судна здатні переміщатися каналом, що призводить до його перевантаженості, пояснив він. Йдеться про те, що компанії не можуть доставляти колишню кількість товарів цим маршрутом і використовують дорожчі методи транспортування.

Джерело: propozitsiya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *