Вчені розробили датчик на паперовій основі для виявлення пестицидів у продуктах

Дослідники з Університету Сан-Паулу (USP) у Бразилії розробили електрохімічний датчик на основі крафт-паперу, який може виявляти сліди пестицидів у фруктах і овочах у режимі реального часу під час під’єднання до електронного пристрою.

Про це повідомляє Freshplaza.

«Щоб дізнатися, чи містить зразок їжі залишки пестицидів, за допомогою звичайних методів, ви повинні подрібнити зразок і піддати його тривалим хімічним процесам, перш ніж будь-які такі речовини можна буде виявити. Переносні датчики, такі як той, який ми розробили для безперервного моніторингу пестицидів у сільському господарстві та харчовій промисловості, усувають необхідність у цих складних процесах. Інспекція набагато простіша, дешевша і надійніша, наприклад, для супермаркету, ресторану або імпортера», — зазначає професор IFSC-USP Освальдо Новаїс де Олівейра.

Відзначається, що новий пристрій вирізняється високою чутливістю і нагадує глюкометри, які використовують діабетики для вимірювання цукру в крові, за винятком того, що результати сканування продуктів харчування на наявність пестицидів відображаються на смартфоні.

«У проведених нами тестах його чутливість була аналогічною до чутливості звичайного методу. Крім того, це швидко і недорого», — зауважує науковий співробітник IFSC-USP Хосе Луїс Ботт Нето.

За його словами, пристрій складається здебільшого з паперової підкладки, модифікованої вуглецевим чорнилом і підданої електрохімічній обробці в кислому середовищі для активації карбоксильних груп і забезпечення можливості виявлення.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *