В Україні зростає експортний попит та закупівельні ціни на пшеницю

На світових біржах триває спекулятивне зростання цін на пшеницю, оскільки трейдери вважають погоду не сприятливою для посівів, хоча у більшості країн – експортерів погодні умови досить добрі, і лише в окремих районах існує дефіцит опадів, який компенсується низькими температурами.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на graintrade.

Темпи сівби, що перевищують торішні, та прогнози опадів мали б знизити вплив спекулятивних чинників, але, імовірно, це швидше зроблять експерти USDA, які наприкінці тижня оприлюднять прогнози урожаю на 2024/25 МР.

Пшеничні котирування за три тижні виросли на 12,3-15,4%, зокрема вчора – на 1,5-4,4%, проігнорувавши дані про покращення посівів, високі темпи сівби та скорочення експорту у США.
Україна у 2023/24 МР (станом на 6 травня) експортувала 16 млн т пшениці, що на 9,6% перевищує торішні темпи. До кінця сезону може бути відвантажено ще 2 млн т.

На тлі підвищення світових цін в Україні продовжує зростати експортний попит та закупівельні ціни на пшеницю. За тиждень ціни на фуражну пшеницю виросли на 100-200 грн/т до 7300-7500 грн/т або 163-166 $/т, а на продовольчу – на 100-200 грн/т до 7950-8100 грн/т або 178-185 $/т з доставкою до портів Чорного моря. Ціни на пшеницю нового урожаю знаходяться на такому ж рівні, тому фермери активно продають запаси на тлі сприятливої для посівів погоди.

Найближчими днями у США, Європі, Україні та рф очікується покращення погоди, що дозволить прискорити сівбу ярої пшениці та сприятливо вплине на посіви. Це посилить тиск на котирування нового урожаю, які зараз на 5-20 $/т перевищують ціни на старий урожай.

Джерело: propozitsiya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *