Попит аграріїв на використання лізингу відновився

Повномасштабна війна негативно вплинула на бажання українських агровиробників використовувати лізинг для придбання сільгосптехніки.

Про це розповів CEO «ОТП Лізинг» Андрій Павлушин в інтерв’ю асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

«Обсяг ринку впав, оскільки лізинг — це про фінансування капітальних вкладень, про інвестиції. Коли людині потрібен трактор, тоді вона приходить за лізингом, а коли в країні війна, то це не перша річ, про яку вона задумується. Аграрій йде в лізинг, коли є розуміння, що буде завтра. Тому логічно, що 2022 року ринок впав у 3 рази — ми видали загального фінансування на 3,5 млрд грн. Минулого року мали вже кращі результати — 5 млрд грн, що демонструє зростання на 30%», — розповів він. 

Андрій Павлушин зазначив, що 2023 року аграрії знову зацікавились лізингом.

«Коли ми говоримо про фінансування основних засобів, то половина йде через лізинг, а друга половина — фінансування власними коштами та кредитами. Лізинг займає досить вагому частину, сьогодні це зрозуміле слово для аграріїв», — пояснив він. 

І додав, що велика перевага лізингу в тому, що він достатньо швидкий, адже процедура отримання кредитування — довга. 

«В лізингу фінансування підлаштоване на те, щоб сільгосптехніку аграрій отримав оперативно. Якщо клієнту потрібна техніка під весняну посівну, коли час обмежений, а фінансова ситуація не така вже й гарна, то лізинг — чудовий вихід, оскільки ми більш лояльні. Для нас головне, щоб трактор, який обрали, був ліквідний», — уточнив він, додавши, що частіше в лізинг беруть саме нову техніку, а не уживану.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *