Зниження якості поливної води стало критичним

Проблема засоленості поливної води стала критичною, особливо в південних регіонах, де через окупацію відбулося руйнування зрошувальних систем, знизився обсяг використання поливної води, і, відповідно, підвищилась її мінералізація.

Про це розповіла агроексперт, консультант, учений-агроном Зіновія Елінська у блозі на AgroTimes.

Вона пояснила, що рівень рН води впливає на засвоюваність елементів живлення та на ефективність роботи діючих речовин пестицидів і біопрепаратів. За надмірно високого рН (понад 7,5) знижується засвоюваність елементів лужного ряду, а в кислому середовищі (рН нижче 5,5), навпаки, неефективно працюють кислі елементи.

«Засоленість води може сильно впливати на фізіологічний стан рослин, які низько толерантні до солей, особливо на ранніх фазах розвитку. Накопичення солей у ґрунті негативно впливає на його придатність для вирощування багатьох рослин», — додала вона. 

Експерт зазначила, що знизити засоленість обмеженого об’єму води для приготування робочих розчинів пестицидів чи удобрювальних сумішей можна шляхом використання речовин, що вступають у хімічну реакцію і осаджують елементи, які викликають засолення (карбонат натрію Na2CO3 (кальцинована сода), вапно (Са(ОН)2), їдкий натр 2NaPO4, ортофосфорна кислота Н3РО4).

«У багатьох країнах для видалення з води солей жорсткості (катіонів кальцію і магнію) використовують магнітну обробку. Для цього застосовують спеціальні пристрої, які складаються з потужних електромагнітів і вмонтовуються безпосередньо в поливну систему.

Вода в цих системах проходить два етапи очищення. На першому етапі іони металів, які обумовлюють жорсткість, притягуються до електродів і відділяються від води. Другий етап — це магнітна обробка води, коли водяний потік пропускається через систему електромагнітів різнонаправленої дії. У результаті зменшується ступінь гідратації розчинених речовин та утворення важких часток, які випадають в осад. Це дуже ефективний метод, але закордонні розробки коштують немало грошей», — уточнила Зіновія Елінська.

І додала, що на ринку існує аналогічна українська система Adam’s water, яка на порядок дешевша. Вона вже виробляється і використовується в промислових масштабах.

«Не раджу нехтувати проблемою засолення або зволікати з її вирішенням, адже це призведе до вагомих втрат урожаю, вплине на зменшення родючості ґрунтів і придатність їх для виробництва. Це той варіант, коли економія надалі призведе до колосальних втрат і коштів, і виробничих ресурсів», — підсумувала експерт.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *