Гранти на сади та теплиці: які проблеми виникають в отримувачів

Умови для отримання державних грантів відбивають бажання в українських аграріїв до співпраці з державою.

Про це повідомив голова профільної асоціації «Укрсадпром» Олександр Матвієць у коментарі «Європейській правді». 

Він зазначив, що у фермерів Тернополя, яким нещодавно затвердили заявки та які тільки почали підготовчі роботи, уже почалися масові перевірки господарств.

Стримує виробників і умова, що земля, на якій планується створення насаджень у співфінансуванні з державою, має бути сільськогосподарського призначення та перебувати у власності або користуванні на строк не менше 7 років.

Також виробники не розуміють, чому в умовах прописані обмеження щодо переліку культур, які можна висаджувати в межах грантової програми. 

«Майже третина наших областей не включена до списку регіонів, де грантова програма фінансує створення садів кісточкових культур. Звернулася Івано-Франківська обласна організація, і ми звернулися, щоб вирішити це питання. Чому абрикосу можна вирощувати в Івано-Франківській і Тернопільській областях, а черешню — ні? Листи і звернення є, але не завжди в міністерстві (Мінагрополітики. — Ред.) реагують», — зазначає Матвієць.

Крім того, аграрії скаржаться на затягування термінів розгляду заявок. 

«Одне з господарств у Закарпатській області вже другий місяць чекає на відповідь. Такі випадки непоодинокі», — каже Матвієць.

Водночас, за умовами грантової програми, до поданого через «Дію» проєкту висадки насаджень не можна вносити зміни. Через це аграрії можуть не отримати гроші навіть після успішного попереднього відбору.

Така ситуація трапилася з одеським агропідприємством «Бонелет», яке вирощує плодові дерева та горіхи. 

«У проєкті вказано все, починаючи від товщини дроту до ширини стовпчиків. Ми обрали українського постачальника стовпчиків, які мали ширину 7 сантиметрів. Через війну довелося змінити постачальника на італійського, у якого ширина стовпчиків 7,5 сантиметра. Оскільки постачальники були змінені, то потрібно було реалізувати проєкт за свої кошти або втратити сезон для зміни документів», — пояснює керівник компанії Аліна Сіденко.

Якщо аграрій хоче внести зміни до проєкту, то він повинен звернутися до Мінагрополітики із заявою про скасування рішення про надання гранту, повернути кошти і подавати нову заяву.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *