Імпорт свинини пожвавішав, але залишився малопомітним для ринку

Надходження імпортної свинини у лютому було жвавішим, ніж місяцем раніше.

Про це повідомляє асоціація «Свинарі України».

За попередніми даними митної статистики, обсяги імпорту свинини (УКТ ЗЕД 0203) у лютому склали 443 т, що утричі більше за рекордно низькі надходження у січні.

«Середня митна вартість завезеного у лютому кілограма свіжої, охолодженої та мороженої свинини склала $2,4 проти $2,73 місяцем раніше. Зниження митної вартості сировини на 12% дозволило втричі збільшити обсяги надходження свинини з-за кордону порівняно з попереднім місяцем, проте вони залишаються малопомітними на ринку», — зауважують в АСУ.

І додають, що сукупний імпорт з початку року не перевищує 600 т, що у 4,5 раза менше за кількість імпортованої свинини у січні-лютому 2023 року.

«Хоча середня лютнева ціна закупівлі свинини на внутрішньому ринку була трохи вищою, ніж у січні, ослаблений рівень котирування на м’ясну сировину вітчизняного виробництва створює природний економічний бар’єр для імпортної. Це на тлі різноспрямованого руху цін на свинину в Україні та країнах ЄС обумовлює слабшу активність імпортерів м’яса та їх вимушену переорієнтацію на дешевшу продукцію. Натомість вітчизняна м’ясопереробка використовує українську м’ясну сировину, менше покладаючись на закордонну», — коментують аналітики.

В АСУ також відзначають, що експорт свинини склав близько 300 т, або $764 тис. у валютному вираженні. Незважаючи на те, що основним ринком збуту, як і торік, залишається ОАЕ, оператори поступово «прощупують» інші напрямки: зокрема, у січні пробну поставку здійснили до Південної Кореї. Щодо географії постачальників імпортної свинини, то основними беззмінно залишаються Бельгія, Данія, Нідерланди та Канада.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *