Картопля подешевшала, але все ще утричі дорожча, ніж торік

Ціни на картоплю до середини лютого 2024 року знизилися вперше від жовтня, становлячи 16-22 грн/кг (0,43-0,59 $/кг), що на 11% нижче, ніж минулого тижня.

Як говориться у повідомленні гуртового ринку «Шувар», на початок березня картопля коштує 13-16 грн/кг та є на 30% дешевшою, ніж у лютому 2024 року.

«Це зниження цін було пов’язане з підвищенням пропозиції на ринку, оскільки фермери, які затримували продаж у надії на вищі ціни, почали реалізовувати свої запаси через швидке зниження якості картоплі на зберіганні», — пояснила керівник відділу маркетингу ринку «Шувар» Тетяна Попович.

Вона зауважила, що в січні спостерігалося значне зростання цін на картоплю, коли вони досягли 18-25 грн/кг (0,48-0,67 $/кг). На той час ціна була в середньому в чотири рази вищою, ніж у той же період 2023 року. Основними чинниками такого зростання цін були обмежена пропозиція місцевої картоплі через відносно низькі врожаї в багатьох районах та проблеми з якістю місцевої картоплі. Високі ціни стимулювали імпорт, особливо з Польщі.

Сьогодні вартість картоплі залишається втричі вищою за ціну 2023 року.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *