Сьогодні 85% української агропродукції експортується морем, – заступник ВАР

Сьогодні експорт морем, становить близько 85%, близько 15% – через  Дунай, близько 5% – залізницею та автомобільними шляхами. Крім того, показники морем у квітні та травні вказують на досягнення переваги в Чорному морі, повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на Ukrinform.

«В сукупності ми маємо дуже гарний потенціал у 2024 році з експортом. Квітень та травень стали одним з яскравих показників того, що ми досягли певного не тільки паритету, а й переваги в Чорному морі. Кількість суден збільшилася, а отже й експорт збільшився. В квітні експортували 6,2 млн тонн, в травні морем 5,3 млн тонн. Зараз трохи буде менше, тому що перехідних залишків стає менше», – зазначив Денис Марчук.

Заступник ВАР розповів, що в поточному сезоні Україна експортувала на понад два мільйони тонн агропродукції більше, ніж минулого сезону, загалом –  понад 47 млн тонн.

«Якщо порівнювати з минулим сезоном, то на близько два мільйони тонн більше ми експортували в цьому сезоні. У нас є ще місяць, червень залишається, і ми будемо бачити показник в межах 50 млн тонн загального експорту. Зараз експортовано більш як 47 млн тонн зернових культур», – зазначив Денис Марчук.

Постійними ринками залишаються Азія, Африка, Близький Схід, Європа.

Денис Марчук також підкреслив, що попри те, що ринки не змінилися, боротьба за них постійна, бо росія не лише військовими діями завдає ударів по території України, а й економічно намагається вибивати країну з потенційних ринків.

Джерело: propozitsiya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *