«Сірий» експорт зерна зменшився з 30% до 18%, – Денис Марчук

У 2023-2024 маркетинговому році загальний обсяг експорту зернових збільшився на 3% порівняно з попереднім періодом, зокрема експорт пшениці зріс на 10%, а експорт кукурудзи знизився на 275 000 тонн. Офіційна статистика експорту зерна з України покращилася завдяки діючому зерновому коридору та зниженню експорту “сірої” продукції, вважає заступник голови Всеукраїнського аграрного союзу Денис Марчук.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на УНН.

«Зростання (експорту) тому, що море стало активніше працювати, зокрема експорт пішов. Тому що, якщо дивитися на аналоги, порівняно з минулим сезоном, коли працював зерновий коридор і було гальмування – воно призвело до простою. Зараз фактично за квітень-травень ми дуже хороші результати показали, близько 11 млн тонн вивезли, продали», – зазначив Марчук.

Крім того, за його словами, на збільшення показників експорту також вплинула боротьба з вивезенням не задокументованого зерна.

«Що стосується боротьби з сірим експортом – це теж факт, тому що якщо дивитися станом на листопад, то обсяг сірого ринку був близько 30%. Станом на сьогоднішній день він зменшився до 18%», – пояснив Марчук.

Він додав, що закон, підписаний Президентом України Володимиром Зеленським, має посилити боротьбу із сірим експортом.

«Тому всі ці речі, які робляться, зокрема й завдяки ЗСУ коридор працює, завдяки боротьбі зі схемами, які не дають змоги купувати (зерно) за готівку та якимось чином не повертати валютну виручку, – це все в сукупності дає показники, які приводять до покращення офіційної статистики щодо експорту української продукції», – резюмував Марчук

Читайте також: Контейнерний оператор MSC відмовився заходити в Одесу через корупцію на митниці.

Джерело: propozitsiya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *