Туреччина, Румунія та Болгарія почали розміновувати Чорне море

У понеділок Туреччина, Румунія та Болгарія розпочали спільну операцію з пошуку мін у Чорному морі, щоб підвищити безпеку судноплавства, зокрема експорту українського зерна.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на Bloomberg.

Ініціатива під керівництвом Стамбула – перша велика спільна акція чорноморських держав після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року, спрямована на знешкодження мін, що дрейфують у певних районах Чорного моря внаслідок війни.

Україна є одним з ключових виробників зерна, і війна поставила під загрозу безпечне проходження вантажів Чорним морем. Україна запустила власний Чорноморський експортний маршрут минулого року після зриву угоди про безпечний коридор, підтриманої Росією, Туреччиною та ООН. Це успішно збільшило експорт і допомогло економіці розвиватися швидше, ніж прогнозувалося, але цей шлях залишається ризикованим.

Минулого року російський ракетний удар поблизу ключового українського порту Одеса вразив комерційне судно. Інше судно, орендоване сільськогосподарським гігантом Cargill Inc., також постраждало від вибуху під час виходу з українського порту в листопаді.

У березні Україна заявила, що експорт з її чорноморських портів майже повернувся до довоєнних обсягів після неодноразових атак і збоїв після повномасштабного вторгнення. Проте порти навколо Одеси стикаються з частими ударами з боку Росії, які продовжують ставити під загрозу діяльність портів.

Джерело: propozitsiya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *