Жнива на Черкащині затримують дощі та бур’яни

Періодичні дощі, які другий місяць йдуть на Черкащині, можуть погано вплинути на якість зерна. Опади розпочалися одночасно зі жнивами та затримали їхній старт, а тепер можуть знизити продовольчі властивості збіжжя.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на suspilne.

Результатом активних дощів став ріст бур’яну, розповіла Суспільному провідна агрометеорологиня обласного гідрометцентру Тетяна Базаєва.

Подекуди амброзія вища, ніж пшениця, зазначають агрономи.

Коли обмолочують зерно і насіння амброзії потрапляє до збіжжя, то на елеваторах знижують ціну, розповів директор сільськогосподарського товариства Євген Самодій. Адже ця рослина карантинна і заборонена на експорт.

«Дощі буквально весь минулий тиждень заважали нам заходити в поле й збирати. Через затяжні дощі жнива затримуються мінімум на десять днів. А ще маємо на полі зелений покрив із бур’янів вище посіву пшениці», – пояснив пан Євген.

У господарстві цього товариства 390 гектарів угідь, а змолотили пшеницю тільки на 100 з них, зазначив директор. Попри затримку жнив, додав він, урожай очікують більший, аніж торік:

«У нас вже частина посівів зібрана, середня урожайність коливається від 5,2 до 5,5 тонн із гектара. Якщо порівнювати з минулим роком, то ми зібрали на 5 тонни на гектар».

Головне завдання нині – зберегти зерно, не дати, аби волога не дала розвинутись грибковим захворюванням, пояснив агроном товариства Іван Богач:

«Волога потрапляє на відмерлу тканину рослини і через це починають розвиватися різні хвороби, наприклад, альтернаріоз чи сажка. Тоді зерно переходить у фуражний вигляд. Грибкові захворювання поки що виявляють лише по краях поля, а посередині поки що не виявили. Сподіваємося, що ми встигнемо зібрати врожай до того, як на культурі будуть хвороби».

Нині ситуація з якістю зерна на полях Черкащини не критична, розповіла провідна агрометеорологиня обласного гідрометцентру Тетяна Базаєва. Масових хвороб чи почорніння, зазначила вона, не зафіксували:

«Полягання спостерігається на незначних площах. От як дощі розпочались в липні, там, де було полягання, там воно і залишилось, але воно не критичне. На тестових полях, де ведуть спостереження наші агрометеорологи, візуально погіршення немає, тобто не видно, що розпочались грибкові захворювання чи почорнів колос, нічого цього немає».

Джерело: propozitsiya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *