росія заблокувала майже 30 суден, які прямували за українським зерном

29 суден, які мають експортувати 1,4 млн т продовольства переважно для 5 країн Азії та Африки, зокрема Китаю, Єгипту, Бангладешу, Туреччини, заблоковані росією в територіальних водах Туреччини.

Про це повідомляє пресслужба Мінвідновлення.

«У червні з українських портів було експортовано лише 2 млн т. Ще 1 млн т продовольства або вантажиться, або вже частково завантажено на 13 суден — останні, які зареєстровані в Ініціативі. Якщо не відновити реєстрацію суден, то Зернова угода буде повністю зупинена», — йдеться у повідомленні.

За даними міністерства, за 11 місяців 45 країн отримали 32,5 млн т продовольства. Ще додаткові 25 млн т світ не отримав через саботаж росії. Але і при цих показниках, за даними ООН, вдалось знизити світові ціни на продовольство на 22%.

Читайте також: Осипов розповів, чи готовий Кернел працювати по «зерновому коридору» в разі виходу з нього росії

«Ми підтримуємо заяву Спільного Координаційного центру, що всі сторони угоди негайно мають забезпечити доступ суден для експорту продовольства, бо це створює продовольчу небезпеку для всього світового ринку. Тільки спільними зусиллями світ здатен припинити продовольчий шантаж росії», — наголосили в міністерстві.

Також у відомстві закликали партнерів по угоді і всі країни цивілізованого світу відстоювати своє право на їжу, а Україна зі свого боку також буде відстоювати право на вільне торговельне судноплавство, яке зафіксовано в міжнародних конвенціях.

Нагадаємо, Міністерство оборони України поки що не дозволяє захід суден до портів Великої Одеси поза рамками «зернової угоди», дія якої закінчується 17 липня.

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *