Гідрометцентр дав прогноз урожаю зерна в Україні

Орієнтовний валовий збір зернових, зернобобових та круп’яних культур в Україні, з урахуванням площ озимих та засіяних площ ярих культур в усіх категоріях господарств, у 2023 році може скоротитися приблизно до 49,6 млн т проти 53,1 млн т, зібраних роком раніше.

Такий прогноз озвучив Укргідрометеоцентр за підсумками аналізу агрометеорологічних умов формування урожайності основних зернових та зернобобових культур, пише ІА «АПК-Інформ».

Як зазначили фахівці, агрометеорологічні умови для формування врожаю зернових культур нинішнього року в Україні виявилися задовільними. Проте впродовж вегетації спостерігалися окремі несприятливі періоди, які могли негативно вплинути на врожайність. Це надмірні дощі у квітні, внаслідок яких на полях низки областей відмічалося перезволоження ґрунту, створювалися складні умови для проведення та завершення сівби ранніх ярих зернових і зернобобових культур в оптимальні строки.

«Аналіз особливостей метеорологічних умов вегетації зернових, зернобобових та круп’яних культур, стану посівів, наявних запасів продуктивної вологи в ґрунті та агрометеорологічні розрахунки дають підстави очікувати, що врожайність зернових культур у 2023 році становитиме (в т/га): озимої пшениці — 4,3, озимого жита — 3,2, озимого ячменю — 3,5, ярого ячменю — 3,2, ярої пшениці — 3,7, вівса — 2,5, гороху — 2,3, кукурудзи — 6,5, проса — 2,1, гречки — 1,1», — вказується у звіті.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *