Українська пшениця користується попитом і дорожчає

Українська пшениця, на яку є великий попит на світовому ринку, почала зростати в ціні.

Про це повідомили аналітики кооперативу ПУСК, створеного у межах ВАР. 

«У квітні вже експортовано 541 тис. т пшениці. Частина продукції, яку не вдалося вивезти в березні, буде відправлена з України у квітні. Тому саме в цьому місяці можемо вийти на рівень експорту 3 млн т — це відбудеться за рахунок березневих контрактів. Імпортери готові чекати постачання пшениці, попит на яку зростає», — запевняють фахівці.

Збільшення попиту підтримується прогнозами падіння виробництва в ЄС, США та Україні, тобто за всіма ключовими експортерами. Якщо минулого сезону Україна багато експортувала завдяки великим запасам, то цьогоріч вони не перевищать 1 млн т, оскільки працюють порти. При цьому посівні площі скорочуються, пшениці буде зібрано менше. Перші оцінки експортного потенціалу української пшениці в новому сезоні вже знижені на 3-4 млн т.

«І хоча на українському СРТ-ринку минулого тижня відбулося просідання цін, ринок оживає, ціни повертаються на попередні рівні і будуть зростати. Наш основний конкурент — російська пшениця — подорожчала за останні тижні на $8-10 за тонну. Як мінімум на $2-3/т піднімуться цінники на українську пшеницю до кінця тижня», — зазначають аналітики.

Умовні ціни на пшеницю на базисі СРТ до кінця тижня складуть близько $175 за тонну в дунайських портах, $170 — в глибоководних портах, $198-203 — на базисі DAP Констанца, прогнозують вони. 

«За очікуваннями, попит на пшеницю буде й надалі рухати ринок пшениці вгору», — додають аналітики.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *