На Кіровоградщині соняшником засіють рекордні площі

Сільгоспвиробники Кіровоградщини станом на 8 квітня вже засіяли 73% від запланованого обсягу ранніх зернових та бобових культур.

Про це повідомила директорка обласного департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова виданню «Гречка».

Наразі в області посіяли:

  • 35 тис. га ярого ячменю (76% від запланованого);
  • 12,4 тис. га гороху (75% від запланованого);
  • 4,6 тис. га ярої пшениці (52% від плану);
  • 400 га вівса (100% запланованого).

«Цього року планується певний рекорд із посіву соняшнику на Кіровоградщині. Ця культура має ринок збуту, що робить її рентабільнішою. Крім того, як олія, так і шрот від переробки насіння мають і внутрішній, і зовнішній ринок», — пояснила директор агродепартаменту.

Завдяки теплій погоді деякі господарства області вже почали засівати соняшник.

«Великим плюсом є те, що соняшник можна здавати прямо тут на переробні підприємства. На сьогодні ми маємо потужностей для переробки 2,2 млн т соняшнику, а щорічне виробництво при цьому — 1,5 млн т», — пояснила вона.

Загалом 2024 року в області планується посіяти 387,6 тис. га ярих зернових культур, з яких більшість (303 тис. га) складе кукурудза.

«Зараз зростає також попит на сою — через її прийнятну ціну на ринку. Проте ця культура потребує більше дощів, ніж інші», — уточнила Валерія Фурманова.

Щодо озимих культур, то у доброму та задовільному стані у Кіровоградській області 93% посівів (325,3 тис. га), озимого ріпаку — 82% (59,8 тис. га). Решта посівів у слабкому та зрідженому стані.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *