Франція посилює контроль імпорту ГМ-ріпаку

Французька влада заявила, що звернулася до переробника олійних культур Saipol з проханням посилити процедури обробки імпорту після того, як торік було виявлено дикоростучий генетично модифікований ріпак, вирощування якого заборонено в ЄС, пише Reuters.

Рослини були виявлені асоціацією по боротьбі з ГМ-культурами Inf’OGM, які росли вздовж дороги, що з’єднує портовий термінал з переробним заводом, яким керує Saipol, підрозділ олійної групи Avril, в Руані на півночі Франції, йдеться в повідомленні французького агентства з охорони здоров’я і безпеки ANSES.

Країни ЄС, включаючи Францію, імпортують великі обсяги ГМ-культур, включаючи сорти ріпаку, сої та кукурудзи, зокрема, для годівлі худоби.

Однак вирощування ГМО сортів є рідкісним явищем через протидію громадськості, і жоден ГМ-ріпак не був схвалений для вирощування.

Імпорт ГМ-ріпаку, який також використовується для виробництва біодизельного палива, в основному надходить з Канади та Австралії на додаток до поставок не ГМ-ріпаку з Європи.

ANSES звернулася до Saipol, з проханням поліпшити запобігання висипанню зерна з вантажівок і посилити моніторинг дикорослих рослин у розширеній портовій зоні, повідомило агентство, додавши, що ризик забруднення місцевих сільськогосподарських угідь незначний.

У повідомленні, надісланому електронною поштою, ANSES повідомила, що вжила додаткових заходів, включаючи частіше прополювання дикорослих рослин.

«Ці дії здаються ефективними, і ми будемо продовжувати стежити за цим питанням разом з владою і посилювати заходи, якщо це буде необхідно‎», — йдеться в повідомленні.

Міністерство сільського господарства Франції, яке запросило звіт ANSES, в окремій заяві повідомило, що перевірки інших заводів у Франції, які переробляють імпортований ГМ-ріпак, були розпочаті минулого року.

Читайте також: «‎Ставки фрахту, перевалка, демереджі: яким буде 2023-й рік для Дунаю»‎ 

Нагадаємо, у листопаді та грудні Верховна Рада прийняла за основу два законопроєкти №5839 і №5840, що мають врегулювати правові та організаційні питання щодо ГМО. Однак наразі проєкти документів почали широко обговорюватися з ініціативи насіннєвиків і трейдерів. 

«‎Насіннєва асоціація України»‎ та «‎Українська зернова асоціація»‎ заявила про занепокоєння, адже в такому варіанті, як зараз, проєкт №5839 не узгоджується з позицією України щодо проєвропейського курсу розвитку.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *