Аграрії Одещини ще не продали 40% торішнього зерна

Жнива на Одещині стартують з озимого ячменю орієнтовно 25-27 червня.

Про це повідомив заслужений працівник сільського господарства України Михайло Лазаренко виданню «Коментарі».

«Ріпак уже відцвів, і нині триває його налив. Аграрії в нашому районі сіють 75-80% гібридів, а решта — сорти. Нині більшість посівів перебувають у хорошому стані. Збирати ріпак почнуть залежно від строків його вегетації — 15-25 липня, адже погодні умови наразі помірні, й ґрунтової посухи не фіксуємо, хоча запаси продуктивної вологи потребують поповнення. Ймовірно, непідживлені посіви ріпаку підлягатимуть збиранню раніше — 5-10 липня. Та їх відсоток незначний», — зазначив Лазаренко.  

Водночас кукурудза та соняшник через перепади температури стресують і відстають у розвитку, повідомив аграрій, адже вищезазначені культури цього року посіяли набагато пізніше запланованих термінів — через затяжні дощі їх досівали до 10-15 травня. 

Крім того, експерт додав що на сьогодні одеські аграрії не реалізували ще до 40% минулорічного збіжжя, а на порозі — нові жнива. 

«Зерновий коридор практично не працює, до того ж європейські країни не в захваті від нашого експорту, тому прогнозувати, яким буде цей сезон з погляду економіки, дуже складно. Ціни, озвучені на сьогодні (а це, наприклад, $300 за тонну ріпаку й $120-130 — за ячмінь), не покриють навіть собівартості. Та ситуація змінюється щодня. І все ж, вважаю, що головне зараз — вигнати ворога з нашої землі. Тож готуємося до жнив і працюємо на Перемогу», — підкреслив аграрій.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *