Гідрометцентр: Відсутність опадів не зашкодила сільгоспкультурам

Суттєве поповнення продуктивних вологозапасів ґрунту відбулося в тих районах України, де спостерігалися ефективні дощі протягом першої декади червня.

Про це говориться у декадному огляді Укргідрометеоцентру, пише «АПК-Інформ».

Станом на 10 червня засушливі явища на посівах озимих культур спостерігалися в багатьох районах Одеської, Миколаївської, в окремих районах Хмельницької, Черкаської та Київської областей. 

«Проте, ймовірно, це не матиме негативних наслідків для врожаю, зважаючи на те, що в озимих культур уже завершився або ж завершується період максимального водоспоживання. Зберігаються умови для формування їх високого урожаю на всій території України», — підкреслюють фахівці.

Загалом упродовж першої декади літа агрометеорологічні умови для вегетації основних сільгоспкультур на території України були переважно сприятливими. Відсутність ефективних опадів у більшості областей півдня, центру та сходу не мала суттєвого негативного впливу на ріст та розвиток сільгоспкультур завдяки помірним температурам повітря.

«Проте в західних та північних областях, зокрема Хмельницькій, Тернопільській, Волинській, Рівненській, Житомирській, Київській, Чернігівській, де за період 1 травня – 10 червня випало лише від 5 до 30% норми опадів, відбувалося інтенсивне зниження вологозапасів із усіх шарів ґрунту. На деяких площах цих областей під зерновими культурами запаси метрового шару ґрунту зменшилися до 40-50 мм, що нехарактерно для цих територій», — додали фахівці.

Також зазначається, що, за спостереженням агрометеорологів, пізні заморозки (3-4 червня) в північних та північно-східних областях, які були спричинені затоком арктичного повітря, зумовили локальні пошкодження посівів кукурудзи та городніх культур.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *