У ЄС підуть місяці на пошук джерел фінансування транзиту зерна з України

Європейська комісія (ЄК) не має вільних грошей у бюджеті та не має чіткого плану компенсації витрат на транзит українського зерна територією ЄС.

Про це повідомили джерела Reuters.

Зазначається, що Міністерство аграрної політики та продовольства України звернулося до верховного представника ЄС з питань торгівлі Валдіса Домбровскіса, щоб ЄК надала фінансову допомогу для покриття додаткових транспортних витрат на використання альтернативних маршрутів ЄС. Україна оцінює компенсацію у 30-40 $/т.

«Ми ще не знайшли рішення щодо підтримки транспортування зерна. — повідомив співрозмовник, знайомий з дискусіями в ЄК. — Багато зусиль уже пішло на спрощення системи минулого року».

Крім того, Україна просить про розширення «шляхів солідарності» на 1-1,5 млн т на місяць через «зелені коридори», зокрема до Адріатичного моря, країн Балтії, Німеччини та Нідерландів.

Один дипломат повідомив, що грошей дуже бракує, і значні кошти можуть надійти лише після проміжного перегляду бюджету, на збирання якого може знадобитися ще кілька місяців.

Водночас співрозмовники зазначають все більшу протидію імпорту українського збіжжя в ЄС, оскільки деякі країни не бачать сенсу в тому, щоб оплачувати додаткові транспортні витрати через запроваджену ЄС тимчасову заборону на цей імпорт.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *