Врегульовано розподіл коштів від оренди землі між державним та місцевими бюджетами

Верховна Рада України внесла зміни до Бюджетного кодексу з метою врегулювання розподілу надходжень від оренди державних земель сільськогосподарського призначення між державним та місцевими бюджетами.

Про це говориться у повідомленні Фонду державного майна України. 

«Нові правила стосуються розподілу 12% від нормативної грошової оцінки землі, які будуть стартовою ціною на аукціонах з передачі земель в оренду. Тепер 90% цих надходжень спрямовуватимуться до державного бюджету, а 10% — до місцевих бюджетів», — уточнили у відомстві. 

Такий розподіл, якз зазначає ФДМУ, забезпечить значне збільшення доходів державного бюджету завдяки відкриттю прозорого ринку оренди землі після старту «Земельного банку». Водночас місцеві бюджети збережуть свої надходження на поточному рівні, а в перспективі, завдяки виведенню з тіні орендних відносин, їхні доходи зростуть.

Голова Фонду державного майна України Віталій Коваль зазначив, що прийняття змін до Бюджетного кодексу є ще одним важливим кроком для старту «Земельного банку». Адже на меті — збільшення внутрішніх резервів через додаткові надходження до державного бюджету, що будуть спрямовані на підтримку Сил оборони України.

У відомстві нагадали, що «Земельний банк» — масштабний проєкт, спрямований на ефективне управління державними землями сільськогосподарського призначення. Передача земель в оренду відбуватиметься через онлайн-аукціони «Prozorro.Продажі». У першому пулі заплановано 109 тис. га, з яких 90,5 тис. га перебувають в управлінні Фонду державного майна, а 19,5 тис. га — у підприємств Міністерства юстиції.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *