Рада змінила і ухвалила законопроєкт про скасування податкових пільг

Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №8401, яким скасовуються податкові пільги для бізнесу, встановлені на час воєнного стану.

Про це повідомив народний депутат від фракції «Голос», перший заступник голови парламентського Комітету з питань податкової та митної політики Ярослав Железняк у Telegram.

Редакція до другого читання передбачає, що з 1 серпня 2023 р. скасовується 2% єдиний податок. Законопроєкт врегульовує перехід з 2% ЄП:

  • платник 2% ЄП матиме право подати заяву про відмову від застосування 2% ЄП та вказати, на яку систему оподаткування він бажає перейти. Без подання такої заяви, а також якщо в заяві платник не вкаже бажану систему, платник 2% ЄП автоматично переводитиметься на систему, на якій перебував до обрання 2% ЄП;
  • новостворені суб’єкти господарювання, які з дня державної реєстрації обрали 2% ЄП, автоматично вважатимуться платниками ЄП третьої групи зі ставкою 5%;
  • автоматичне відновлення прав і обов’язків платника ПДВ для тих суб’єктів, у кого реєстрація платником ПДВ була призупинена;
  • надати платникам, які в 2023 р. перейшли з 2% ЄП на загальну систему, право перейти повторно в 2023 р. на спрощену систему за своїм вибором шляхом подання заяви. При цьому, в разі подання заяви до 01.09.2023 р., такий платник вважатиметься платником ЄП з 01.08.2023 р.

Законопроєктом з 1 серпня частково скасовується чинний мораторій на проведення перевірок для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг. 

За словами нардепа, з 1 жовтня повертається відповідальність за порушення у сфері застосування РРО, але залишається звільнення від фінансової відповідальності за порушення з РРО (окрім як під час торгівлі підакцизними товарами), якщо вони були вчинені на прифронтових територіях (у тому числі територіях можливих бойових дій).

Крім того, законопроєктом також передбачено:

  • «технічний борг» (який виник із 1 квітня 2022 р. по 31 липня 2023 р. в електронному кабінеті) не враховувати під час визначення можливості платника продовжувати перебування на спрощеній системі;
  • зберегти право добровільної сплати ЄП і ЄСВ для прифронтових територій (у тому числі територій можливих бойових дій);
  • надати можливість ФОП-платникам ЄП без ПДВ вказувати в розрахункових документах назви товарів (послуг) за спрощеною формою. 

Норма, що для передачі юридичними особами товарів для сил оборони не потрібно затвердженого переліку КМУ.

Нагадаємо, сьогодні Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики ще раз розглянув законопроєкт та рекомендував його ухвалити. За словами парламентаря, відбулося оновлення тексту документа. Зокрема, у частині щодо відновлення перевірок бізнесу, а також застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Так, у документальні планові перевірки можуть бути включені виключно платники податків, які здійснюють діяльність у сфері: виробництва та/або реалізації підакцизної продукції; організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес); фінансових, платіжних послуг.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *