Підрив Каховської ГЕС: збитки агросектору склали мінімум $25 млн

Сума прямих збитків, спричинених підривом Каховської ГЕС, складає щонайменше $2 млрд. Йдеться про втрати житлово-комунального сектору, енергетики, сільського господарства, транспорту, екології, промисловості.

Такі дані наведено у першому аналізі, здійсненому фахівцями KSE Institute — аналітичного підрозділу Київської школи економіки у співпраці з Офісом Президента України, Мінекономіки та Мінінфраструктури.

Відповідно до аналізу, збитки через трагедію на Каховській ГЕС охоплюють:

  • Житлове господарство: $950 млн збитків. Попередньо до зони підтоплення потрапили близько 20-30 тис. будинків у Херсонській області та понад 500 приватних будинків у Миколаївській області.
  • Енергетика: $624 млн збитків. Зруйновано Каховську гідроелектростанцію, яка не підлягає відновленню, збитки від якої в загальних збитках сектору сягають $586 млн. Потреби на побудову нової ГЕС складуть близько $1 млрд.
  • Транспортна інфраструктура: $311 млн збитків. Від повені постраждали понад 290 км доріг.
  • Промисловість: $105 млн збитків. Затоплено 28 великих промислових об’єктів, розташованих на правому і лівому берегах Дніпра.
  • Сільське господарство: $25 млн збитків. 
  • Довкілля та екологія: $1,5 млрд втрат. 150 т нафти витекло під час вибуху дамби. Рівень солоності Чорного моря біля Одеси майже втричі нижчий норми.

«Знищення посівів сільськогосподарських культур, поголів’я худоби та риби призвело до збитків сільського господарства на $25 млн. Незначні прямі збитки пов’язані з тим, що території знаходяться під постійним обстрілом від початку повномасштабного вторгнення, і активне використання сільськогосподарських угідь не відбувається, а також із порівняно малою площею сільськогосподарських земель, що зазнали затоплення», — прокоментували у KSE.

Водночас Каховське водосховище використовувалося для забезпечення водою зрошувальних систем і тваринництва загальною площею 584 тис. га (фактична площа зрошуваних земель до війни становила 262 тис. га). Тому непрямі втрати доходів для рослинництва зростуть на $182 млн на рік. Інші галузі сектору будуть втрачати до $49 млн на рік, прогнозують експерти.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *