Громади подвоїли доходи за рахунок електронних земельних аукціонів

Місцеві органи подвоїли свій дохід від оренди землі завдяки електронним аукціонам у системі «Прозорро.Продажі».

Про це йдеться в звіті Світового банку щодо впливу онлайн-аукціонів на доходи від оренди землі, повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Автори проаналізували земельні офлайн-аукціони, проведені з 2015 року, онлайн-аукціони в межах «пілоту» на СЕТАМ (2018-2019 рр.), а також онлайн-аукціони в системі «Прозорро.Продажі» (з листопада 2021 р. по березень 2022 р.).

Так, у звіті підкреслюється, що електронні аукціони можуть мати негайний, значний та економічно значущий вплив на дохід від оренди землі. І якби реформа 2021 р., яка висунула як обов’язкову умову проведення земельних торгів за ділянками державної та комунальної власності через «Прозорро.Продажі», була реалізована раніше, додатковий річний дохід місцевих рад становив би $0,5 млрд, або понад $1 млн на район. Для України це питання є дуже актуальним, адже надходження від оренди державної землі є основним джерелом фінансування місцевих громад, підкреслюють фахівці СБ.

«Маючи понад 10 млн га, державні сільськогосподарські землі в Україні перевищують загальну площу земель, які використовуються для сільського господарства в більшості європейських країн. Ефективність цього активу, який, імовірно, ще більше зросте зі зміною клімату та зростанням світового попиту на товари, вплине не лише на глобальні пропозиції продовольства, але й на доходи місцевих громад і здатність надавати державні послуги», — зазначають автори дослідження.

Також наголошуються, що непрозорі механізми часто призводили до передачі землі приватним особам за ціною нижче ринкової. І саме прозорі аукціони — ефективний інструмент, аби цьому запобігти.

Перехід до системи  електронних аукціонів в Україні вирішив одразу декілька проблем, сприяючи:

  • зменшенню бар’єрів для участі в торгах, підвищенню конкуренції та прозорості;
  • рівним умовам гри для всіх;
  • усуненню посередників, через яких міг виникати конфлікт інтересів.

«Завдяки системі онлайн-аукціонів аграрії отримали доступ до землі на прозорих та рівних для всіх умовах. Місцеві громади значно збільшили свої доходи, орієнтуючись тепер не тільки на держбюджет для задоволення своїх потреб. Загалом за понад рік роботи земельних торгів організатори заробили понад 0,5 млрд грн. Врешті, відновлення роботи онлайн-аукціонів зараз, в умовах війни, забезпечить не тільки справедливий ринковий дохід, а й гарантує безпеку», — підкреслив заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик.

Для довідки: фахівці Світового банку під час свого дослідження використовували інформацію з сайту Держгеокадастру про 31,5 тис. онлайн та офлайн аукціонів з оренди державних та комунальних земель сільгосппризначення, ініційованих до листопада 2021 р. (до початку проведення земельних аукціонів через «Прозорро.Продажі») та дані модуля аналітики «Прозорро.Продажі» про 2,7 тис. аукціонів з оренди аналогічних земель із листопада 2021 р. по березень 2022 р.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *