В Україні готують зниження ПДВ на молочку до 10%

Три ключові для реформи молочної галузі законопроєкти зареєстровано у Верховній Раді України.

Про це говориться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства України. 

Йдеться про такі законопроєкти: «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких законів України щодо запровадження внеску на галузеве фінансування програм просування молочної продукції» (№9163), «Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо запровадження внеску на галузеве фінансування програм просування молочної продукції» (№9162), «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зниження ставки податку на додану вартість для молока і молочної продукції» (№9161).

Законопроєкт №9161 має на меті знизити ставку ПДВ на молоко та молочні продукти до 10%. Завдяки цьому ціна буде доступнішою на всю молочну лінійку. Це стосується як вітчизняних, так й імпортних молочних продуктів.

«Важливість цього законопроєкту також полягає у зменшенні тіньового виробництва та продажу молочних продуктів, яке становить значну частину продажів. Виробники молочних продуктів, які не сплачують податки, з прийняттям цього закону втратять частину свого прибутку. А в балансі легальних виробників нічого не зміниться, оскільки зниження ціни компенсується зниженням суми ПДВ. Цей досвід дуже розповсюджений в країнах ЄС, які останнім часом знизили ставку ПДВ до 0% на всі харчові продукти та сировину для них», — зазначив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

Законопроекти №9163 та №9162 запозичені з американської моделі, яка має назву commodity checkoff program і працює там понад 100 років. Вони розроблені за її принципом, але дещо видозмінені.

«Основна суть цих документів полягає в тому, що учасники ринку мають відраховувати 0,5% від вартості реалізації молочної продукції з переробних підприємств та з імпорту. Ці кошти перераховуватимуть до організації, яка об’єднує більшість, якщо не всіх легальних виробників та переробників молока. За рахунок цих грошей представники галузі зможуть самостійно займатися просуванням молочної продукції, розвитком інновацій, боротьбою з фальсифікаціями, встановленням та розробкою нових стандартів. Фактично це і є справжнє саморегулювання, яке дозволяє державі передати частину функцій, з якою представники галузі впораються краще, ніж будь-хто інший», — підкреслив Микола Сольський.

За його словами, українська модель дещо відрізнятиметься від американської. Відмінність полягає в тому, що збором цих коштів буде займатися об’єднана міжгалузева організація виробників та переробників молока, а не податкова. Таким чином, ця модель є навіть більш ліберальною, ніж у США.

«Для того, щоб цей механізм запрацював, був розроблений ще один законопроєкт «Про об’єднання сільськогосподарських товаровиробників», у якому прописані процедури створення відповідних організацій виробників та надання їм статусу репрезентативних, тобто таких, що дійсно представляють більшу частину галузі», — пояснив міністр агрополітики.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *