Структура молочного тваринництва в Україні змінюється

Ситуація на ринку сирого молока України в цілому була збалансованою у лютому поточного року.

Відповідно, закупівельні ціни на молоко зберігали стабільність, повідомляє «Інфагро».

Оцінки Держстату свідчать, що виробництво молока сільгосппідприємствами зросло — показник виробництва у січні поточного року на 6,6% вищий, ніж у січні 2023 року. Останні два роки січнева динаміка вибивалася із загального тренду, проте цього року є підстави для збереження темпів приросту пропозиції сировини у подальших періодах.

Загальна цифра виробництва молока всіма категоріями господарств у січні складає 456 тис. т, що тільки на 0,3% нижче січня 2023 року.

На 1 лютого поголів’я корів в Україні складало 1,26 млн, що на 6,7% нижче, ніж на відповідну дату торік. Кількість корів у агропідприємствах склала 0,38 млн голів (-3,9%).

«Зростання обсягів пропозиції сирого молока за зниження поголівʼя говорить як про покращення продуктивності через доступність дешевих кормів, так і про зміну структури господарств у цілому — на користь великих та високопродуктивних виробництв», — пояснюють аналітики. 

У березні очікується сезонне збільшення пропозиції сировини для переробки. Проте, зважаючи на перманентне зниження виробництва господарствами населення, різких змін не відбудеться. Натомість торговельні обмеження, висока волатильність ціни масла в ЄС та динаміка курсу гривні можуть стати причиною збереження високих закупівельних цін молока і у березні, додають фахівці.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *