В третій декаді червня погодні умови були задовільними для вегетації пізніх культур, – Укргідрометеоцентр

За високих температур повітря в третій декаді червня в Україні залишалася досить висока відносна вологість повітря, що було сприятливим фактором, адже не створювалося умов для суховіїв, тому агрометеорологічні умови декади на більшій частині території країни, за винятком південно-східних областей, були задовільними для вегетації пізніх культур, достигання та початку збирання врожаю ранніх зернових та зернобобових культур, йдеться в декадному звіті фахівців Укргідрометеоцентру.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на АПК-Інформ.

«Тривало надзвичайно інтенсивне накопичення ефективного тепла, що зі свого боку зумовлювало швидкі темпи розвитку всіх сільськогосподарських культур. Станом на 30 червня на півдні країни тривало масове збирання озимих зернових культур, на решті території зерно озимини та ярини на 1-3 тижні раніше звичайного досягло воскової та повної стиглості», – зауважили агрометеорологи.

Також зазначається, що опади, які випали в попередній декаді, ще підтримували достатнє зволоження ґрунту на більшості площ. Умови для формування врожаю пізніх культур, зокрема соняшнику та кукурудзи, були задовільними.

«Одночасно через сильні зливи в деяких районах західних областей ґрунт був дуже ущільнений. Зливи в супроводі шквалистого вітру призвели до локального вилягання посівів, осипання плодів та ягід з дерев та кущів, розповсюдження грибкових захворювань на рослинах», – йдеться у звіті.

Джерело: propozitsiya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *