У двох областях України посилено фітосанітарний моніторинг через сарану

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів повідомляє, що в південних районах Республіки Молдова, розташованих поблизу Болградського району Одеської області, поширена перелітна сарана (Locusta migratoria).

Про це говориться у повідомленні Головного управління Держпродспоживслужби України в Одеській області. 

«Зважаючи на вищевикладене, необхідно терміново провести обстеження сільськогосподарських угідь, неорних земель, пасовищ, місць біля водойм, особливо територій, які межують з Республікою Молдова, для своєчасного виявлення та недопущення поширення осередків з високою чисельністю перелітної сарани», — зазначили у відомстві. 

У Держпродспоживслужбі підкреслили, що саранові найагресивніші та найшкідливіші у світі, особливо стадні види, яким властиві періодичні масові розмноження, що завдає великих збитків сільському господарству. 

«Сарана завжди з’являється несподівано, як стихійне лихо, якому важко зарадити. Аби шкідник не став несподіванкою, слід постійно проводити моніторинг у місцях резервації та у разі виникнення загрози терміново вживати заходів для знищення», — говориться у повідомленні. 

За даними відомства, 22 червня фітосанітарні інспектори Держпродспоживслужби Харківської області виявили сарану перелітну на площі приблизно 100 га за середньої чисельності 30-40 екз./м², а в осередках — понад 80 екз./м². Під час проведення повторного обстеження встановлено незначне збільшення заселеної площі приблизно до 125 га та середньої чисельності до 45-50 екз./м², а в осередках — до 90 і більше екз./м².

За результатами обстежень запроваджено особливий режим із захисту рослин, оскільки 1 особина сарани за період життя з’їдає до 500 г зелені, а її потомство — кількість трави, достатню на 1 рік двом вівцям. Сарана швидко розмножуються та розповсюджується, що завдає великих економічних збитків у процесі вирощування сільськогосподарської продукції.

«Ми були готові до таких ситуацій, і саме в східних та південних регіонах запроваджено посилений фітосанітарний моніторинг, який проводять фахівці Держпродспоживслужби», — наголосив голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук.

Наразі фахівці Держпродспоживслужби здійснюють локалізацію та ліквідацію фітофага за допомогою препаратів, зареєстрованих у Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, з дотриманням регламентів їх застосування.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *