Перевезення агропродукції скоротиться удвічі, – думка експерта

Маса аграрних вантажів з України скоротиться вдвічі порівняно з попередніми роками. Такий прогноз озвучив член комітету з логістики Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) Юрій Щуклін.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на Rail.insider.

Він виділив три чинники, що спонукатимуть аграрних виробників обмежити експорт зернових у наступному сезоні: це фактична зупинка «зернового коридору», європейське ембарго на українську агропродукцію та адаптація виробників до економічних шоків першого року війни.

«Маркетинговий рік визначатиме економічна доцільність, виробники більше не продаватимуть у нуль чи в мінус. Аграрії, які торік нахапалися збитків, вийшли з випробувань сильнішими та мудрішими. Вони переосмислили цілі, задачі та стратегії бізнесу і не допустять другого збиткового року поспіль, – зазначає Юрій Щуклін. 

У 2022 році вони вивозили зерно на експорт за будь-яку ціну, бо їх підпирали наступний врожай, борги, виплата зарплат, порятунок бізнесу і колективів. Зараз тиску цих обставин нема, крім боргів, і то – вони частково списують їх за форс-мажором. Виробник, який пережив 2022 рік, зараз може собі дозволити не хотіти продавати врожай. Якщо торішній сезон диктувала логістика, то наступний буде сезоном виробника. Ніхто не їхатиме в Констанцу втридорога, щоби продати за копійки. Виробник збере врожай і може цілий рік чекати на хорошу ціну, і саме це визначатиме і трейд, і логістику».

Експерт звернув увагу, що цього року відсутні фактори виникнення ажіотажного попиту на перевезення зернових вантажів після завершення жнивної кампанії, який регулярно формувався у минулі роки та слугував чинником подорожчання логістики.

«Підвищений попит на перевезення виникав, оскільки в липні–серпні аграрії терміново вивозили пшеницю, щоб звільнити склади під кукурудзу, половину якої потім прагнули терміново вивезти до грудня. Кукурудза з її врожайністю до 120 ц/га давала найбільшу масу зернового вантажу для залізниці. Але саме кукурудза й найбільше постраждала у 2022 році, бо витрати на її логістику вивели її виробництво за межі рентабельності», – зауважує Юрій Щуклін.

Джерело: propozitsiya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *