Нові мита фактично закриють доступ російської агропродукції на європейський ринок, – аналітик

З 1 липня ЄС вводить заборонні тарифи на імпорт з росії та білорусії сільськогосподарських товарів, серед яких насіння соняшнику, пшениця, кукурудза, сушений горох та похідні товари, а також кормова продукція. Розмір мита може становити до 95 євро за тонну. Окрім того, зараз ведеться обговорення введення аналогічних заходів щодо будь-яких інших продовольчих продуктів з росії та білорусі.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на УкрАгроКонсалт.

Розмір мита фактично закриє доступ російської продукції на європейський ринок, розповіла аналітик олійного ринку Світлана Купрєєва. Серед олійної групи для ЄС традиційно найбільш значущими є ріпаковий та соняшниковий шрот, частка яких в загальному імпорті поточного сезону (станом на 28 травня 2024 року) складає 41% та 26% відповідно.

З боку росії експорт в ЄС всіх видів шротів займає вагому частку в загальному експорті: соняшниковий шрот – 42%, соєвий – 37%, ріпаковий – 65%.

Кожна зі сторін буде вимушена вирішувати це питання та шукати альтернативні джерела закриття потреби в шроті для ЄС та ринків збуту для росії.

Ця заборона може стати фактором підтримки цін на європейських ринках та, навпаки, зниження цін внутрішньої торгівлі в росії.

Джерело: propozitsiya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *