На Черкащині збирають спаржу

На Черкащині збирають перший врожай спаржі. У 2023 році цією культурою Павло Булгаков засадив шість гектарів. Вирощувати спаржу почав ще десять років тому — у рідній Каховці. Тепер продовжує робити це тут.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на Суспільне.

Павло Булгаков через повномасштабне вторгнення залишив і домівку, і власну справу, нині вирішив поновити свої знання та працевлаштувався на підприємство, яке вирощує овочі.

Спаржу збирають вже близько десяти днів. У 2024 році сезон розпочали раніше, ніж очікували, адже за теплої погоди рослина росте швидко, пояснив керівник проєкту з вирощування спаржі Павло Булгаков:

«Коли були температури 27-28 градусів, то так, дійсно, до десяти сантиметрів мали наростання спаржі. Тобто, якби було зараз тепло, наприклад, пагін завтра був би готовий до зрізу».

Зі слів Павла Булгакова, усього мають сім гібридів спаржі, зокрема, фіолетову – гібрид «ерасмус» чи салатову – «примус». Щодня збирають 500 кг урожаю. Вирощують її в екологічних умовах:

«Нині цю ділянку гербіцидами не обробляємо. Спаржа росте, як кажуть, із з-під самої землі. Немає ніяких обробок, ні підживлень, максимум це може бути полив».

Павло Булгаков розповів, що знайомий з цією культурою понад десять років. До початку повномасштабної вирощував спаржу у рідній Каховці.

«Генеральний директор привіз палету білої спаржі на зберігання. Я запитав, що це. Він гордо так відповів: аспарагус. Це взагалі мені не допомогло. Таким було моє перше знайомство зі спаржею у 2013 році. Відтоді починав з нею ближче знайомитися. Наразі в Каховці маю власну ділянку», – розповів пан Павло.

Тепер свої знання застосовує на Черкащині:

«Була консультація зі зберігання компанії в Черкаській області й запропонували залишитися в команді, щоб вигадати якийсь проєкт. Так виникла пропозиція реалізувати проєкт спаржі».

Ця рослина багаторічна, бо ж збирати урожай з неї можна до 12-15 років. У 2023 році у Мошнах засадили шість гектарів спаржі. Цього року планують засадити 13 гектарів на іншій ділянці.

«Спаржа ще не вийшла на 100% своєї врожайності. У цьому році плануємо, що це десь 30% від номінальної врожайності. На наступний – 70-80% і вже на третій рік вона виходить на 100% своєї врожайності. Ми орієнтуємося на норму шести тонн з гектара, але в Каховці збирали й більше», – розповів фахівець.

Джерело: propozitsiya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *