Кому війна, а кому… Українські імпортери купують мінеральні добрива у російських олігархів

Третій рік повномасштабної війни Росії проти України не заважає українським ділкам сплачувати суттєві суми коштів російським олігархам за мінеральні добрива казахського походження, що завозяться до України в обхід законодавства.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на РБК-Україна.

Про це стало відомо з митних документів щодо імпорту кількох партій азотно-фосфорних добрив виробництва “Казфосфат” — групи фосфатодобувних та переробних підприємств у Казахстані, якими напряму володіють російські олігархи.

Виходячи з наявних даних, компанією “Інтерторгмет” імпортував морським транспортом 2000 тон азотно-фосфорних добрив виробництва “Казфосфат”, а саме кораблем – JN Brothers з турецького порту Мерсін.

Оформлювався вантаж відділом митного оформлення №1 митного поста “Ізмаїл” Одеської митниці Держмитслужби, а декларуванням імпорту для компанії “Інтерторгмет” займалася місцева одеська компанія — ТОВ “Юнайтед Глобал Лоджистик”.

Поставка товару здійснювалась відповідно до зовнішньоекономічного контракту з естонською компанією AMBER GROUP EUROPE OU, якою володіють громадяни України Олександр Максимов, Петро Макарук та Ігор Темний. AMBER GROUP EUROPE OU має власне представництво в Україні – ТОВ “Амбер-Груп”, яке зареєстроване на мешканця Житомирської області Романа Руденка.

Іншу партію ідентичного товару обсягом 3000 тон за тією ж схемою імпортувала компанія Агрохімресурс (ЄДРПОУ: 32399340), яка належить чернігівському бізнесмену Валерію Шнайдману , який до того ж володіє ТОВ “Агропартнер” (ЄДРПОУ: 31818929), ТОВ “Агроцентр “Світ Рослин” (ЄДРПОУ: 42796080), які займаються оптовою та роздрібною торгівлею хімічним продуктами.

Поставка товару здійснювалась відповідно до зовнішньоекономічного контракту з швейцарською компанією HEXAGON TRADING AG, яка позиціонує себе на власному веб-сайті світовим лідером у торгівлі мінеральними добривами, а насправді є звичайною “фунтарнею”, яка зареєстрована за місцем знаходження напівпідвалу з кафешкою Сhicago у швейцарському місті Цуг – доволі популярне місце для реєстрації різного роду підставних компаній у цьому швейцарському місті.

ТОВ “Казфосфат” було засновано 27 жовтня 1999 р. у Республіці Казахстан. У червні 2023 року новим власником стала приватна компанія CAF Holding Ltd., у якої, своєю чергою, чотири власники – Kazakhmys Resources B.V., Нуржан та Нурхан Нурланови, а також приватна компанія KP Fertilizers Ltd.

Саме KP Fertilizers Ltd. належить та контролюється Дмитром Стрежнєвим, співвласником російської групи компаній “Єврохім” та №167 в рейтингу найбагатших людей росії. Більше того, самого Дмитра Стрежнєва внесено у санкційні списки Великобританії за підтримку російської військової машини, а також указом президента №727/2022 від 19.10.2022 “Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)” накладено санкції на громадянина РФ Стрежнєва Дмитра Степановича.

Також важливим фактом є те, що бенефіціарним власником ТОВ “Казфосфат” зареєстровано компанію Kazchemprom Holding LLC (англійська назва російської компанії ТОВ “Казхімпром Холдінг”, що знаходиться на москві), яка своєю чергою належить Сергію Момцемлідзе, директору по виробництву азотного напрямку компанії “Уралхім” з часткою 33,33%, Євгену Шавелю, генеральному директору АТ “Уралхім Холдінг” з часткою 33,34%, та Михайлу Генкіну з часткою 33,33%.

Таким чином, російський виробник отримає можливість експортувати свою продукцію в обхід санкцій, в тому числі й в Україну, під виглядом продукції із казахським походженням.

Джерело: propozitsiya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *