Голову ТСК з розслідування корупції в НААН затримали за махінації із землями НААН

8 серпня народного депутата України за 208 округом на Чернігівщині від «Слуги народу» Анатолія Гунька та двох його спільників затримали за підозрою в отриманні $85 тис. хабаря. За ці гроші Гунько обіцяв бізнесмену забезпечити надання в обробіток державних земельних ділянок Національної академії аграрних наук України.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на Суспільне.

За словами журналіста Віталія Назаренка, ще з початку свого депутатства [у 2020 році] Анатолій Гунько створив у парламенті тимчасову слідчу комісію з розслідування корупції в Національній академії аграрних наук України. Віталій каже, на його думку, ТСК була створена для того, щоб «тримати на гачку» потрібних людей та діяти у власних інтересах.

Нагадаємо, у Ярослава Гадзали – президента Національної академії аграрних наук, 27 липня 2023 року СБУ провела обшуки через можливі махінації з землею – передачу 150 тисяч гектарів сільськогосподарських земель академії в обробіток приватним особам. Ця схема могла приносити учасникам схеми до $20 млн доларів прибутку на рік.

«І через цю комісію, маючи, мабуть, якийсь компромат на президента Гадзала, вони домовлялися, що працюють, наприклад, з певними підприємствами на цих землях. І, можливо, з Гадзалом ділилися – скоріш за все. Там, фактично, я думаю, що Гунько рулить академією, як хоче. Через те, що він в ТСК має якийсь компромат. А Гадзалу все одно, з ким працювати – там просто заносиш, і все», – вважає Назаренко.

Який інтерес у контролі земель державних підприємств?

«А там все просто. Заходить [приватне] підприємство, укладає договір оренди [землі держпідприємства]. Наприклад, платять за це сім мільйонів гривень. Підприємство засіває, збирає врожай і платить сім мільйонів. А сім мільйонів — це вистачить виключно на заробітну плату працівникам [держпідприємства], воно навіть не покриває витрати на електроенергію. Тобто, от вони, уявіть собі, зібрали там збіжжя на 150 мільйонів. І з тих 150 мільйонів вони заплатять тільки п’ять відсотків, от в цьому інтерес – вони заробляють. Є земля, її можна взяти фактично за безцінь, поставити свого директора, укласти договір з потрібною фірмою і працювати».

Джерело: propozitsiya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *