У Агротехніці розповіли про досвід сушіння зерна на альтернативних видах палива

Елеватори компанії «Агротехніка» («Пан Курчак») для сушіння зерна використовують альтернативні види палива. Для цього встановили теплогенератори компанії GRECO group, повідомив керівник елеваторного напрямку Андрій Глубіцький.

На підприємствах експериментували з різними видами палива, шукаючи найефективніше з точки зору тепловіддачі. Наприклад, вартість сушіння на енергетичній вербі склала до 9 грн без ПДВ за тонно-відсоток вологи. Але це паливо програє через низьку тепловіддачу.

«Енергетична верба і соснова щепа мають однакову вологість, але верба не має такої тепловіддачі, тому продуктивність сушіння падає відсотків на 20», — пояснив Андрій Глубіцький.

Читайте також: Дешевий газ, краща альтернатива, дефіцит операторів — як сушили зерно цього сезону

На елеваторі використовували також і соснову щепу. Як розповів керівник, вартість такого сушіння — 11,50 грн за т/% без ПДВ. Але найкраще Андрій Глубіцький відгукується про пелету з лушпиння соняшника.

«Пелета дає більшу продуктивність, на ній ми сушили за ціною приблизно 10 грн за тонно-відсоток. Тобто, зараз при ціні пелети і продуктивності палива це найкращий варіант. Що буде в наступному році, побачимо по вартості, але досвід позитивний. Дуже зручно сушити, автоматично можна все робити», — розповів Андрій Глубіцький.

Він зазначив, що зараз на соняшник ціна невелика, відповідно, і пелета дешевша.

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *