Урожай високоолеїнового соняшника зросте, але залишиться на 3-річному мінімумі

Незначне розширення площі сівби високоолеїнового соняшнику відбулось поточного року — аграрії засіяли 358 тис. га (+5%).

Згідно з оцінкою аналітиків ІА «АПК-Інформ», виробництво високоолеїнового соняшнику цьогоріч може становити 782 тис. т (+8%; з урахуванням сегрегації), що тим не менше залишається одним із найнижчих показників з 2019 року.

Основною причиною скорочення врожаю у 2022-23 роках відносно попередніх років стали воєнні дії на території областей, у яких традиційно вирощувався даний вид соняшнику, що стало фактором скорочення виробництва насіннєвого матеріалу європейськими компаніями та могло вплинути на потенціал виробництва даної культури у 2023 році.

«Гальмує відновлення виробництва високоолеїнового соняшнику в Україні також зниження цінових премій на олійну у 2022/23 МР, що стало наслідком зниження попиту та премій на високоолеїнову олію», — додають аналітики.

Так, суттєве зростання вартості соняшникової олії в першій половині 2022 року підштовхнуло значну частину споживачів ВО продукту до пошуку більш дешевих альтернатив, наприклад, використовувати у виробництві ріпакову олію. Проте сприяти підвищенню попиту на ВО продукт уже в новому сезоні-2023/24 можуть такі чинники:

  • тривалий знижувальний ціновий тренд на соняшникову олію у 2022/23 МР та високоолеїнову зокрема, що збільшує її привабливість;
  • помірні премії на ВО соняшникову олію;
  • очікуване скорочення пропозиції ВО соняшнику в Європі, що, за словами учасників ринку, може відбутися за рахунок скорочення посівної площі під даним видом соняшнику в деяких провідних країнах-виробниках та внаслідок значної посухи.

Для довідки: посівна площа та виробництво високоолеїнового соняшнику в Україні у 2022 році стали мінімальними за останні 4 роки, склавши близько 340 тис. га (-23%) та 723 тис. т (-21% до 2021 р.; з урахуванням сегрегації) відповідно.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *