Україна почала імпортувати картоплю з Польщі

Зростання цін на картоплю в Україні спровокувало перші в цьому сезоні оптові постачання імпортної продукції.

З 4 січня 2024 року в Україну почали надходити партії картоплі з Польщі, Литви та Латвії, що вимірюються сотнями тонн, повідомляє EastFruit.

«Наразі оптові ціни на картоплю в Україні є найвищими за всю історію — як у гривні, так і в перерахунку на долари або євро. Фактично за рік ціни на цей товар зросли в 3,5-4 рази. При цьому буквально за останні 3 тижні оптова ціна на якісну свіжу картоплю в Україні злетіла на 40% і перевищила рівень цін у сусідніх країнах Євросоюзу, що зробило імпорт картоплі економічно доцільним», — говорить економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Він зазначив, що протягом кількох сезонів поспіль оптові ціни на картоплю в Україні переважно не покривали витрат на її вирощування у професійних господарствах, змушуючи багатьох професійних картоплярів економити буквально на всьому, зокрема й на якісному посівному матеріалі.

«Це призводило до зниження якості продукції, що обмежувало можливості експорту навіть до тих країн, куди Україна мала змогу постачати продукцію», — зазначає експерт ФАО.

Водночас багато дрібних виробників переключилися на інші культури (цибулю, моркву, капусту або буряк), а також населення знизило масштаби вирощування.

«Це в сукупності з не найсприятливішими погодними умовами і сформувало дефіцит якісної продовольчої картоплі на ринку України», — пояснює Андрій Ярмак.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *