Україна матиме труднощі з експортом сої

Новий сезон в Україні буде відрізняти рекордне виробництво сої. Це може вплинути на експорт і логістику.

Таку думку висловила консультант ASAP Agri з питань торгівлі Наталя Левконюк.

Вона зазначила, що українські фермери в тренді з колегами з США, Аргентини та Бразилії накупили посівного матеріалу взимку і вже тоді було зрозуміло, що цей сезон буде соєвий. 

«За всіма товарними групами очікується зниження поставок — окрім сої. Щодо сої USDA прогнозує рекордний експорт 3,5 млн тонн. УЗА — ще більш оптимістична — 4 млн. тонн прогноз експорту. Але окреме питання — це як вивезти ці 3,5 млн тонн сої? Бо світовий попит на неї збільшиться лише на 18 млн тонн, тоді як світовий врожай плюс початкові запаси збільшаться на 36 млн тонн», — зазначила Левконюк.

Щодо поточних викликів, за її даними, досі виникають випадки, коли експортери не можуть оформити митні документи на сою. Тож на початок нового сезону в Україні будуть другі за величиною перехідні запаси сої — 355 тис. тонн.

«Напам’ятаю також про великі фінансові втрати наших експортерів у жовтні 2023, коли посилився контроль за оформленням митних документів. Багато українських продавців сої зробили дефолт турецьким покупцям і це погіршило імідж України. Човни простоювали по два тижні і це дуже сильно вдарило по карману пересічного українського трейдера», — додала експертка.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *