Попит на українську кукурудзу різко зріс на світових ринках

Попит на новий врожай української кукурудзи різко зріс, імпортери активізувалися, тоді як пропозиція від фермерів залишається обмеженою — найбільше продають агрохолдинги.

Як повідомляють аналітики сільськогосподарського кооперативу ПУСК, створеного у межах ВАР, інтерес до української кукурудзи посилився на тлі новин про зниження врожаю як в Україні, так і в Південній Америці.

«У вересні Україна експортувала 200 тис. т кукурудзи, і хоча це перехідний період, основні обсяги експорту очікуємо в жовтні, листопаді та грудні», — зазначають аналітики.

Минулого маркетингового року Україна експортувала близько 30 млн т кукурудзи. Однак цього сезону очікуються значно менші обсяги через зменшені запаси — на 1 вересня на складах було лише 600 тис. т.

«Ми прогнозуємо збирання кукурудзи 21-22 млн т, з яких близько 5 млн т буде спожито на внутрішньому ринку. Експортний потенціал кукурудзи оцінюється на рівні 15-17 млн т, що майже вдвічі менше,» — підкреслюють експерти.

Водночас глобальні ринки демонструють високий попит на українську кукурудзу, особливо в Європі.

«Іспанія буквально всмоктує українську кукурудзу: до кінця минулого тижня ціна піднялася до $222-224 за тонну, тоді як на початку тижня стартувала з $215. Португалія також підключилася до закупівель», — зазначають аналітики.

Проте українська кукурудза стикається з конкуренцією з боку США.

«Американські експортери пропонують кукурудзу на $2-3 за тонну дешевше, що змушує імпортерів, зокрема Іспанію, переходити на американську кукурудзу в листопаді та грудні», — додають аналітики ПУСК.

Світовий ринок також зазнає впливу зовнішніх чинників, зокрема посівної кампанії в Аргентині.

«Посіви кукурудзи в Аргентині стикаються з нестачею вологи, що може серйозно вплинути на врожай і, як наслідок, на світові ціни,» — коментують фахівці.

Незважаючи на локальні коливання, ціни на кукурудзу, як очікується, продовжать зростати у другій половині сезону. 

«Ми вже бачимо тенденції до підвищення. До кінця року умовна ціна може сягнути $200-205 за тонну, а навесні — навіть $220-230. Однак у найближчі 2-3 тижні можливе тимчасове просідання цін до $175-178 за тонну», — підсумовують аналітики.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *