Перезимівля кукурудзи: ТОП порад від експертів

Потрібно використовувати будь-яку можливість для виходу в поле і обмолотити кукурудзу якомога швидше, не відкладаючи процес до весни. При цьому вони надали декілька порад — з яких саме полів (якщо у вас їх багато) в першу чергу варто зібрати кукурудзу, а з яких можна залишити на другу чергу, і при цьому зазнати мінімальних втрат.

Цю проблему обговорили керівник агродепартаменту LNZ Group Олександр Хмелюк та менеджер з агротехнологій у Вінницькій та Житомирській областях LNZ Group Леонід Чорний,у подкасті «Кукурудза в полі. Які наслідки» — першому із започаткованого проєкту LNZ Подкаст.

По-перше, за словами Олександра Хмелюка, слід обстежити поля стосовно наявності ураження стебловим метеликом та діабротикою. Там, де їх немає, кукурудзу можна залишити в полі на довше, адже рослини будуть найбільш стійкими до ламкості й вилягання.

По-друге, краще вистоять ті посіви, де більшість рослин має міцне стебло з добре розвиненою повітряною кореневою системою, такі стебла менше мають ризиків зламатися або похилитися під силою вітру або вітру зі снігом.

«Також на стійкість впливає висота кріплення качана. Чим вище він прикріплений, тим більше «плече», й відповідно такі рослини менш стійкі до перестою. Крім цього, варто звернути увагу на міцність прикріплення качана до плодоніжки. Це може бути однією з характеристик гібриду. Деякі просто непридатні до перестою загалом, і навіть за сприятливих умов качани з них можуть просто відпадати», — пояснив Олександр Хмелюк.

Своєю чергою, Леонід Чорний додав, що в місцях де були більш сприятливі умови, більше вологи, кукурудза зазвичай виростає вищою, може досягати 2,5-3 м. Але для перезимівлі це не краща ситуація, бо для таких рослин більша ймовірність падіння, тож їх варто збирати раніше. А невисокі посіви — до 1,5 м — можна залишити на пізніші періоди.

Також експерт наголосив, що проблеми з перезимівлею точно будуть на тих посівах, де є ураження кореневим фузаріозом. Зазвичай хвороба поширюється на полях з монокультурою (тобто якщо кукурудзу там сіяли декілька років поспіль).

«На завершення хочу підкреслити: забирайте в першу чергу поля з більшим рівнем урожайності. Нема сенсу витрачати ресурс на урожай у 3 т/га», — зазначив Олександр Хмелюк.

Більше про причини перестою, загрози й негативи, які може принести пізнє і відкладене до весни збирання кукурудзи та варіанти реалізації врожаю, можна послухати на сторінці проєкту LNZ Подкаст — https://soundcloud.com/lnz-group

Або на Ютуб-каналі компанії LNZ Group розділі подкастів: https://bit.ly/3WcJahm

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *