Озимі зайшли у зимування на 2 тижні пізніше звичайного

Агрометеорологічні умови для завершення вегетації озимих культур цього року складалися цілком задовільно.

Про це говориться у звіті Гідрометцентру, опублікованому на сайті Мінагрополітики.

«Сонячна погода на початку листопада та поступове зниження температури повітря створювали сприятливі умови для загартування рослин. Підвищена теплозабезпеченість сприяла повільному розвитку пізніх посівів (у фазах сходів, проростання зерна, утворення шильця), частка яких, за експертною оцінкою, на кінець нинішньої осені складала близько 60%. Частка добре розкущених посівів, готових до можливих несприятливих умов перезимівлі, за спостереженнями науковців становить лише 20-25%, їхній стан переважно добрий», — уточнюють метеорологи. 

І додають, що період передзимівлі почався 5-15 листопада, коли температури повітря знизилась нижче +5°С.

«Такі строки закінчення осені у степових областях виявилися близькі до середніх, на решті території — на 1,5-2 тижні пізніші середніх багаторічних. У кінці другої декади листопада, зі зниженням середніх добових температур повітря до показників нижче біологічного нуля, нічних температур — до морозів, активна вегетація припинилася.

Тривалість цьогорічної вегетації виявилася у середньому на 1,5-2 тижні довшою середньої багаторічної. Лише у південних, Дніпропетровській та Закарпатській областях озимі культури повільно вегетували і перебували у фазах утворення вузлових коренів та кущіння, на пізніх посівах — проростання насіння та утворення сходів», — додають експерти. 

Стан посівів озимих культур переважно добрий та задовільний, запевняють у Гідрометцентрі.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *