Зниження температури не завдало шкоди сходам ранніх зернових

Кінець другої – початок третьої декади квітня характеризувалися прохолодною і дощовою погодою.

Як говориться в аналітичній довідці НААН, опублікованій на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства, у північних, центральних та західних областях вночі стовпчик термометра на поверхні ґрунту опускався до мінусових значень (від −0,6 до −2°С). 

«Водночас це короткочасне зниження температури повітря, яке тривало протягом 4-5 годин, не завдало серйозної шкоди сходам ранніх зернових культур», — додали фахівці. 

Середня температура повітря знаходилася у межах від +4,5 до +8,2°С і була на 2,2-3,0 °С нижчою за норму. 

Дощі різної інтенсивності пройшли майже на всій території країни. Станом на 20 квітня запаси продуктивної вологи під озимими культурами в орному шарі ґрунту (0-20 см) були достатніми та оптимальними (21-40 мм продуктивної вологи і більше), на багатьох площах західних, північних, місцями у центральних областях відмічалося перезволоження верхніх шарів ґрунту. Лише на окремих площах південних та східних областей орний шар ґрунту був недостатньо (11-20 мм), місцями — незадовільно (менше 10 мм) зволожений.

Спеціалісти зазначають, що агрометеорологічні умови для росту та розвитку озимих та ранніх посівів ярих культур протягом минулого тижня складалися цілком сприятливо.

Науковці додають, що через значне перезволоження ґрунту роботу сільськогосподарської техніки було призупинено, але це є тимчасовим обмежуючим фактором у проведенні весняних польових робіт.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *