Названо строки, коли подешевшають абрикоси та черешня

Зниження цін на абрикоси та черешню варто очікувати не раніше кінця червня.

Таку думку в ефірі телеканалу «Суспільне» висловив аналітик асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» УКАБ Максим Гопка.

«На внутрішньому ринку України тільки починають з’являтися черешня та абрикоси вітчизняного виробника. Цього року врожай надходить пізніше, ніж минулого, оскільки плодові дерева, котрі рано цвіли, постраждали через заморозки та грибкові хвороби. Як наслідок — врожаю абрикосів буде менше, ніж торік», — вважає він. 

Максим Гопка також підкреслив, що схожу ситуацію маємо і з ранніми сортами черешні, котрим не вистачало тепла, й погодні умови посприяли виробництву дрібного калібру плодів. Наразі ранні сорти надходять з Миколаївської, Чернівецької та Закарпатської областей. Інші регіони почнуть постачання через тиждень-два.

За його словами, сьогодні на оптових базах ціни на абрикоси варіюються від 80-120 грн/кг. На ринкових ярмарках — від 100 грн/кг.

Поки що близько 70% продукції — це імпорт. У травні загалом було імпортовано черешні, абрикосів та персиків обсягом 2,5 тис. т проти квітневих 50 т. Експерт вважає, що в червні очікується зростання імпорту, який вже буде дешевшим, ніж у травні, оскільки обсяги продукції будуть більшими, а ціни на місцевих ринках — нижчими.

«Наразі великих передумов до зниження цін на абрикос та черешню немає, оскільки переважна їх більшість — імпорт. Лише коли з’являться значні обсяги вітчизняної продукції, ціна може просісти на 15-20%, але це буде не раніше кінця червня − початку липня», — прогнозує Максим Гопка.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *