Названо єдину бобову культуру, яка не втратила експортних обсягів

Єдиною бобовою, обсяги експорту якої зросли порівняно з минулим роком, стала квасоля, що зумовлено близькістю основного покупця (ЄС із часткою 68% в українському експорті), куди українська квасоля і до повномасштабного вторгнення на 40% постачалася автомобільним транспортом через західний кордон.

Про це повідомила аналітик зернового ринку «УкрАгроКонсалт» Марина Маринич.

«Блокада глибоководних морських портів України на експорті квасолі позначилася найменшою мірою, порівняно з іншими культурами. Натомість логістичні труднощі в Україні та сильна конкуренція з боку кукурудзи та інших зернових не дозволили експортувати нут і сочевицю у дальніх напрямках у тих обсягах, що були до 24 лютого 2022 року. Також розвиток торгівлі бобовими ускладнений через неможливість зібрати досить велику партію для відправлення», — зазначає Марина Маринич.

Аналітик додала, що у 2022 році урожай гороху в Україні становив 269 тис. т, що вдвічі менше, ніж минулого. Через активні бойові дії на південному сході площі під горохом скоротилися зі звичних 240-250 тис. га до 118 тис. га.

«Можна припустити, що посіви під іншими пізніми бобовими культурами також скоротилися на тлі супутніх проблем, з якими зіткнувся український фермер (складнощі з реалізацією продукції за кордон, нестача фінансування посівної, дефіцит та подорожчання палива, добрив та інших МТР)», — припускає Марина Маринич.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *