На Кіровоградщині працює менше третини зрошувальних систем

У Кіровоградській області створили організацію водокористувачів. Придніпровську зрошувальну систему взяло в управління фермерське господарство «Станіслав».

Про це під час брифінгу розповіла начальниця регіонального офісу водних ресурсів у Кіровоградській області Катерина Гайдук, повідомляє «Суспільне».

За її інформацією, зрошувальна система займає понад 1 га земель та має джерело водопостачання.

«Фермери, земельні ділянки яких знаходяться на цій зрошувальній системі, також зацікавилися та мають бажання вступити в організацію водокористувачів. Однак перед цим їм потрібно набути право на спеціальне водокористування», — розповіла вона.

Зі слів Катерини Гайдук, два роки тому в Україні ухвалили закон про організацію водокористувачів та стимуляції гідротехнічної меліорації земель. 

«У Кіровоградській області є 18 державних зрошувальних систем, на яких збудовані 25 насосних станцій. На сьогодні здійснюється полив на 5 зрошувальних системах. Шоста підготовлена до роботи, але водокристувач не виявив бажання цього року нею користуватися. Щодо решти 12, то вони перебувають у консервації. У Кіровоградській області меліоративні землі не обліковуються, тому що вони були розпайовані», — уточнила вона.

В Україні планують створити 600 організацій водокористувачів. На сьогодні створено 37 ОВК. Керівниця департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова зазначила, що 30 травня на засіданні уряду ухвалили зміни, згідно з якими держава буде компенсувати 50% від вартості проєкту модернізації застарілого обладнання зрошувальних систем. У держбюджеті на 2024 рік передбачили 200 млн грн. Ці гроші будуть витрачатися на модернізацію обладнання, встановлення енергообладнання, автоматизацію поливу, реконструкцію тих зрошувальних систем, які перейшли від держави.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *