Міжнародний ринок готовий спожити більший урожай олійних з України

Посівні площі в Україні будуть переорієнтовані на олійні культури.

Про це в телеефірі заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, говориться у повідомленні Мінагрополітики.

«Пріоритетними в аграріїв стають олійні культури. Це вже помітно на прикладі озимого ріпаку, площа посіву якого порівняно з попереднім роком не зменшилася. Також очікуємо збільшення площ соняшнику та сої. Хоч олійні культури мають меншу врожайність, дають менший валовий збір у вазі, але їхня вартість значно вища порівняно із зерновими — у 2-2,5 раза. Тому якщо ми говоримо про фізичний збір урожаю, то прогнозуємо, що зменшення  буде на рівні 10-15%. Така наша оцінка наразі», — зазначив Тарас Висоцький.

Він вважає, що профіцит олійних культур країні не загрожує, оскільки і по олійних, і по зернових культурах Україна експортно орієнтована.

«Міжнародний ринок готовий спожити і більші обсяги олійних культур з України. Тому те, що буде додатково вирощено, піде на експорт. Більше того, логістика по олійних культурах більш вигідна, оскільки одиниця тонн олійних культур має більшу вартість, а транспортування коштує, як 1 т зернових. Через це фермери і перелаштовуються, щоб все-таки працювати не в збиток і не в нуль, а з певною прибутковістю», — підкреслив Тарас Висоцький.

За його словами, фактично основна збитковість у сільському господарстві спостерігалася весною-літом, до відкриття «зернової ініціативи». Адже тоді була обмежена логістика й відповідно низька ціна на внутрішньому ринку через подорожчання транспортування.

«З відкриттям «зернової ініціативи» по зернових культурах ми вже спостерігаємо прибутковість. Обсяги зростають, вартість логістики падає, тому прогнозуємо не лише по олійних, але і по зернових культурах, зокрема озимій пшениці, позитивні результати в поточному році», — резюмував перший заступник міністра.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *