Збитки агросектору України за роки війни перевищили $10 млрд

Прямі збитки агросектору України за два роки з початку широкомасштабного вторгнення росії склали понад $10 млрд.

Про це заявив т.в.о міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час конференції, присвяченій відбудові сільського господарства України, повідомляє пресслужба Мінагрополітики. 

«Через російську агресію українські аграрії зазнали значних втрат. Від знищення сільськогосподарської техніки на загальну суму $5,8 млрд до втрати та руйнування тваринницьких ферм на понад $250 млн. А міжнародні ціни на продовольство 2022 року зросли приблизно на 35%. Тільки після налагодження нових шляхів експорту вдалося стабілізувати ситуацію. Тому для відновлення українського агросектору необхідна підтримка», — зазначив він.

За його словами, Україна — один зі світових лідерів експорту зернових та олійних культур. І відновлення сільськогосподарської галузі забезпечить стабільність світових продовольчих ринків.

Тарас Висоцький наголосив на необхідності довгострокових проєктів із підтримки українського агросектору. Одним із таких є програма фінансової підтримки України від Європейського Союзу Ukraine Facility.

Також він підкреслив, що збільшення виробництва продукції з доданою вартістю — це вклад у енергетичну безпеку України та Європейського Союзу, оскільки Україна потенційно може виробляти з різних видів відходів сільськогосподарської діяльності достатньо біоетанолу та біометану.

Крім того, Тарас Висоцький відзначив необхідність запровадження пільгового страхування для агровиробників.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *