Українські агрохолдинги за квартал втратили $1,8 млрд капіталізації

Капіталізація у більшості українських агрохолдингів у другому кварталі 2024 року продемонструвала зниження, ціни за 1 акцію та обсяги торгів суттєво впали.

Про це говориться у повідомленні «УкрАгроКонсалт».

Згідно з біржовими даними та розрахунками аналітиків, загальна капіталізація агрохолдингів (МХП, Kernel, «Агротон», «Астарта-Київ», AgroGeneration, «Мілкіленд», ІМК, KSG Agro, «Овостар Юніон», «Укрпродукт», «Агроліга») за IІ кв. 2024 року склала €11602,90 млн, що на €1787,54 млн (13,3%) менше, ніж за ІI кв. 2023 року (€13390,44 млн).

В «УкрАгроКонсалт» зазначають, що за звітній період у більшості агрохолдингів капіталізація демонструвала зниження, крім «Овостар-Юніон», у якого протягом квітня – червня 2024 року капіталізація зросла порівняно до аналогічного періоду 2023 року внаслідок зростання ціни за 1 акцію, а також обсягів акцій, що торгуються. 

Водночас у холдинга «Укрпродукт» більшу частину кварталу відбувалось зростання капіталізації відносно до того ж періоду 2023 року, що пов’язано із певною стабілізацією ситуації на Лондонській біржі, а також зростання ціни за 1 акцію та обсягів торгів. 

З 19 по 26 червня 2024 року спостерігалось зростання капіталізації агрохолдингів «Мілкіленд» та «Агротон» відносно до квітня – червня торік, що пов’язано зі зміцненням курсу польського злотого (валюта, в якій торгуються акції). Також зросли ціни за акцію і збільшились обсяги тогів. З цих же причин відбулось зростання капіталізації у «Астарта-Київ» та KSG Agro наприкінці ІІ кв. 2024 року.

Також фахівці відзначають холдинг AgroGeneration, капіталізація якого з 20 по 26 червня зростала завдяки зміцненню курсу євро (валюта, в якій торгуються акції), подорожчанню акцій, а також обсягів акцій, що торгуються. 

«Решта агрохолдингів протягом всього другого кварталу 2024 року продемонстрували зниження капіталізації порівняно з аналогічним періодом минулого року. Це було повязано із внутрішньою ситуацією в компаніях, а також із ситуацією на біржах та коливаннями курсів валют, в яких торгуються акції», — зазначили фахівці.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *