Сповільнення інфляції цьогоріч очікувати не варто

Сповільнення зростання споживчих цін у 2023 році не варто очікувати. Інфляція в Україні буде співставною з минулорічною, коли вона сягнула 26,6%.

Про це йдеться в огляді Мінекономіки, повідомляє «РБК-Україна».

«Варто очікувати, що на початку 2023 року в разі відсутності нових потужних викликів, від яких не гарантована країна під час повномасштабної війни, загальна динаміка внутрішніх цін залишатиметься у сформованому руслі помірного зростання», — зазначається в документі.

Загідно з прогнозом Мінекономіки, у подальшому за збереження надвисокого рівня витрат на війну та забезпечення соціальних умов країна потребуватиме відповідного рівня забезпечення коштами. Крім того, наслідки атак ворога на енергетичну інфраструктуру, що відбувалися впродовж останніх місяців, та посилення заміщення коштовним імпортом певних втрат пропозиції товарів на внутрішньому ринку (внаслідок руйнації виробництва та логістики) унеможливлюватимуть зниження цін (крім, можливо, сезонних влітку).

«Натомість, вірогідно, прискорене зростання цін, ризик якого зберігатиметься увесь час, поки триває повномасштабна війна, стримуватиметься внаслідок подальшої успішної адаптації економіки та населення до умов війни, що триває. Відтак інфляція 2023 року, ймовірно, буде співставною за темпами із минулорічною», — йдеться в огляді.

Водночас перший заступник міністра економіки Денис Кудін повідомив агентству «Інтерфакс-Україна», що Мінекономіки наразі підтверджує макропрогноз, на якому побудовано держбюджет-2023: зростання ВВП на 3,2% за інфляції 28%.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *