Рада готує зміни до оподаткування сільгоспкооперативів

Проєкт закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сільськогосподарських кооперативів (№4457) не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України та праву ЄС.

Такий висновок зробив Комітет Верховної Ради України з питань інтеграції України до ЄС, говориться у повідомленні парламенту. 

Як зазначається, проєкт пропонує визначити особливості утворення і діяльності сільськогосподарських кооперативів, зокрема ліквідувати поділ таких кооперативів на виробничі та обслуговуючі. Натомість пропонує запровадити єдину організаційно-правову форму — сільськогосподарський кооператив, який діятиме з метою чи без мети одержання прибутку. 

Аналогічний висновок комітет ухвалив і щодо альтернативного законопроєкту №4457-1.

Законопроєкт розроблено з метою приведення норм Податкового кодексу України у відповідність до Закону України «Про сільськогосподарську кооперацію», зокрема врегулювання питання оподаткування патронажних дивідендів відповідно до кращих міжнародних практик, говориться у пояснювальній таблиці. 

У свою чергу Міністерство аграрної політики та продовольства заявило, що підтримує обидва законопроєкти. Проте проєкт 4457-1 є дещо ширшим і вирішує питання запобігання подвійному оподаткуванню сільгоспкооперативів при виплаті патронажних дивідендів його членам.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *