Програми держпідтримки аграріїв, що діють 2024 року

Агровиробники України, які прагнуть підтримати та розвинути свої господарства, 2024 року можуть скористатися низкою державних програм.

Про це пише «Дія.Бізнес».

Зокрема, держпідтримка передбачена за такими напрямами:

  • Малі аграрії, які обробляють до 120 га на деокупованих територіях, зможуть отримати 8 тис. грн безповоротної допомоги на 1 га, на контрольованій території — 4 тис. грн.
  • Фермери, що утримують від 3 до 100 корів, можуть отримати 7 тис. грн на 1 голову, 2 тис. грн — ті, хто вирощує від 5 до 500 голів кіз та овець.
  • Компенсація до 50% вартості відновлення та будівництва меліоративних систем. Розмір допомоги складатиме не більше 26,5 тис. грн на 1 га оброблюваних угідь, на яких здійснюється гідротехнічна меліорація, без урахування вартості дощувальних машин.
  • Компенсація вартості вітчизняної сільськогосподарської техніки — до 25%. Це стосується устаткування, купленого з квітня 2024 року, включеного до переліку Міністерства економіки України.
  • Компенсація до 80% вартості проведення робіт з розмінування.
  • Агропідприємці, які обробляють до 500 га, можуть отримати гарантію на кредит через Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві. Згідно з програмою, виробник може зменшити заставу під кредит вдвічі. Вже видані перші гарантії.

Заявки на ці види допомоги подаються через Державний аграрний реєстр.

Також українські аграрії можуть отримати грантове фінансування. Зокрема: 

  • Грант на створення або розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства надається у розмірі до 70% вартості проєкту, але не більше 10 млн грн та за умови фінансування коштами отримувача. Частка співфінансування отримувача має становити не менше 30% вартості проєкту. Гранти надаються для висадки не більше 25 га насаджень.
  • На грант для розвитку теплиць можна залучити до 7 млн грн. Кошти надаються на будівництво теплиці площею від 0,4 до 2,4 га. Умовою є не менше 4 постійних та 10 сезонних працівників на 1 га площі модульної теплиці.

Подання грантових заявок здійснюється через портал «Дія».

«Окрім того, автоматично від сплати податків звільняються сільськогосподарські землі, які знаходяться в зоні активних бойових дій або активних бойових дій, де працюють реєстри. Якщо угіддя розташовані в межах можливих бойових дій або заміновані, слід звернутися до місцевих органів самоврядування, які приймають рішення про звільнення від всіх податків у зв’язку з забрудненістю вибухонебезпечними предметами», — підсумували у повідомленні.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *